Relaxatietherapie

uw therapeuten: Sara Gielen & Emelien Debyser

Wat doet een kinesist?

Iedereen heeft er tegenwoordig de mond van vol. Stress lijkt wel de boosdoener van alle onheil in ons lijf en leven. Maar is stress altijd slecht? Kan je stress vermijden? Wanneer wordt stress problematisch? Kan stress mijn lichamelijke klachten beïnvloeden?

(Negatieve) stress kan omschreven worden als de lichamelijke en psychische spanning die ontstaan als het verschil tussen moeten & kunnen/ verwachting & realiteit/ belasting & belastbaarheid  langdurig te groot is. Het kan hier zowel gaan over een belasting van je fysieke, mentale, emotionele of sociale welzijn. De verhoogde spanning zorgt voor een disbalans in de werking van het centrale zenuwstelsel en hormonale huishouding en dus eigenlijk in de totale werking van je lichaam (en geest).  Als deze spanning te lang en/of te groot is, kost dit teveel energie en pleeg je langzaam maar zeker roofbouw op jezelf en dit kan je opmerken aan velerlei vage klachten zoals slaapstoornissen, spijsverteringsproblemen/buikklachten, zweten, veel zuchten, spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn, verminderde vruchtbaarheid, verlaagde immuniteit, vermoeidheid, hoge bloeddruk, concentratiestoornissen, cognitieve stoornissen, geheugenverlies, opvliegendheid, gejaagdheid, kaakklachten, angsten en paniekaanvallen, piekeren, interesseverlies, een gevoel van benauwdheid,…

Het centrale zenuwstelsel, brein en hormonale huishouding werken op een ander niveau door toedoen van stress: Stress maakt je alert en paraat om te vechten, vluchten of verstarren. Je energie wordt voorbehouden voor belangrijke overlevingsfuncties zoals de werking van spieren, longen, hart en alertheid van de hersenen en niet voor andere domeinen die op dat moment minder relevant zijn voor de ‘overleving’. Als deze ‘alertheid’ te lang aansleept, kan er echter een disbalans ontstaan in boven gestelde gebieden. Probleem met chronische stress is tevens dat je er op den duur gewoon aan wordt, en dat je het met andere woorden zelfs niet meer opmerkt. De spanningen stapelen zich onopgemerkt op, en je komt niet meer voldoende tot herstel en rust.

Relaxatietherapie helpt je om onder deskundige begeleiding terug bewust te worden van de opgebouwde lichamelijke spanningen en om de weg terug te vinden naar een efficiënte spanningsregulatie en een minder energierovend spanningsveld. Een nieuwe kennismaking met een oude vaardigheid die je gaandeweg vreemd is geworden.

Door deze betere spanningsregulatie zal je lichaam (en geest) terug tot herstel komen en vergroot je je capaciteit tot zelfzorg. Het is een wetenschappelijk onderbouwde ontdekkingstocht in je eigen spanningsbeleving alwaar je heel bedreven bent geworden in de gaspedaal, maar de rem verloren bent.

Wat mag je verwachten?

Inventarisatie van je huidige klachten(patroon) en in kaart brengen van beïnvloedende factoren.
Neurofysiologische educatie over de werking en gevolgen van stress en hoe dit omkeerbaar blijkt te zijn.
Individuele begeleiding in het herontdekken naar manieren/oefeningen om dit spanningsveld weer naar een minder belastend niveau terug te brengen. Dit kan aan de hand van vele technieken, zowel hands-on als hands-off. De keuze van techniek is in samenspraak: afhankelijk van de klacht, persoonlijkheid en voorkeuren van de patiënt.
Coaching in het integreren van deze nieuwe vaardigheden in je eigen dagelijkse leven

Evaluatie van de gemaakte vorderingen

Doorgaans gebeurt een eerste evaluatie na 5 sessies om objectief te oordelen of relaxatietherapie iets kan betekenen voor jou en jouw problematiek. Op basis daarvan kan beslist worden of er voldoende grond is om verder te gaan of te stoppen met de therapie.

Gebruikte technieken: progressieve relaxatie, autogene training, ademhalingsoefeningen, methode AOT Van Dixhoorn, lichamelijk werk, visualisaties, mindfulness,…

Indicaties

  • stress, slaapstoornissen, pijn en vermoeidheidsklachten, psychosomatische klachten, hypertensie, spanningshoofdpijn, kaakklemmen of tandenknarsen, hartkloppingen, tinitus, migraine, angst- en paniekaanvallen, hyperventilatiesyndroom, rusteloosheid,…
Close
Close

Sign in

Close

Cart (0)

Cart is empty No products in the cart.