Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de kinesitherapeut door middel van een speciale naaldtechniek je spieren triggert/aanprikt, opdat spierverhardingen en verkrampingen snel en diepgaander loslaten.

Dry needling en acupunctuur worden vaak met elkaar verward. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

Triggerpoints zijn kleine, lokale verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen voor problemen kunnen zorgen.  De meest voorkomende triggerpoints zijn te vinden in de nek, schouder, lage rug of bil. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Triggerpoints kunnen zich uiten in pijn of stijfheid in een spier maar ook bewegingsbeperkingen of verminderde kracht in betrokken spieren en/of gewrichten zijn veelvoorkomende verschijnselen.

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk
  • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding
  • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS)
  • Overbelasting of blessures bij sporters
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus-letsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie
  • Voetafwijking of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie
  • Slaaptekort
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van bijvoorbeeld een rugzak

Wat mag je verwachten?

De kinesitherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De therapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in je arm of been.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort kramp gevoel. Na of tijdens de behandeling kan de spier wel wat vermoeid of stijf aanvoelen, maar dat is vaak van korte duur.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Dry needling wordt altijd gecombineerd met andere behandelvormen en zal dus zelden de enige toegepaste techniek zijn in uw behandeling.

Close
Close

Sign in

Close

Cart (0)

Cart is empty No products in the cart.