Perinatale begeleiding

Gespecialiseerde kinesitherapie voor behandeling van specifieke zwangerschapsklachten, voorbereiding op de arbeid en bevalling en lichamelijk herstel na de geboorte.

Per zwangerschap voorziet de gezondheidszorg een reeks van 9 terugbetaalde perinatale sessies, vrij te spreiden over de pre- en/of postnatale periode.

Prenatale begeleiding:

Een zwangere vrouw krijgt al eens af te rekenen met allerlei fysieke ongemakken: Vochtophopingen in handen en benen/voeten, spierkrampen, pijnlijke ribben, hoge en lage rugklachten, bekkenpijn /-instabiliteit *, urineverlies, benauwdheid in ademhaling, diastase van de rechte buikspieren,… Door gebruik van specifieke technieken, het aanleren van de juiste oefeningen en adviezen op maat kunnen we de klachten veilig en doelgericht aanpakken opdat de zwangere vrouw optimaal kan functioneren en weer kan genieten van haar zwangerschap.

Ook worden de eerste oefeningen aangeleerd voor na de bevalling, opdat je snel en zelfstandig aan de slag kunt tijdens de kraambedperiode.

* Bekkenpijn: Een klacht dat (helaas) extra toelichting vereist. Deze klacht wordt immers als zeer ingrijpend, onrustwekkend en pijnlijk ervaren, hoewel ‘goedaardig’ en meestal van tijdelijke aard. Hier kan kinesitherapie in combinatie met manuele therapie een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van de pijn, het herpositioneren van het bekken, het leren begrijpen en omgaan met het mechanisme van bekkenpijn, het versterken van de ene spiergroep en het stretchen van de andere, het juiste gebruik aanleren van een eventuele bekkengordel, houdingsadvies en tips voor de dagelijkse activiteiten.

Voorbereiding op de arbeid & bevalling:

“Is het niet zinloos om je voor te bereiden op een bevalling waarvan je niet weet hoe die zal verlopen?” , “Bevallen is toch een natuurlijk gebeuren dat zich al altijd heeft voorgedaan. Kan ik dat dan niet gewoon op mij af laten komen?” , “Word je niet van begin tot einde begeleid door het medisch personeel op de kraamafdeling?” , “Hoe minder ik op voorhand weet, hoe liever…” , “Waarom zou je willen bevallen zonder epidurale verdoving? Je laat toch ook geen tanden trekken zonder verdoving.”

Allemaal terechte vragen en opmerkingen die ik geregeld hoor in de praktijk.

Inderdaad, je kunt je afvragen of het wel zin heeft om je voor te bereiden op ‘de bevalling’. Een bevalling laat zich namelijk niet voorspellen en verloopt niet volgens een gouden standaard. Maar een voorbereid vrouw is er twee waard! Hoewel bevallen al gebeurt sinds mensenheugenis, toch blijken we nooit verder vervreemd van onze instincten. De omstandigheden om te bevallen waren nooit zo veilig als hier en nu, maar net daardoor worden de mogelijke gevaren en complicaties nog extra in de verf gezet. Dit ondermijnt het vertrouwen in een spontaan en natuurlijk verloop van de bevalling, en maakt ons hulpeloos en hulpbehoevend tijdens deze mooie gebeurtenis. Het natuurlijke proces van de geboorte geeft de moeder ongekende innerlijke kracht, fysieke sterkte en een intuïtief aanvoelen voor de noden van haar baby. Hierdoor kunnen onnodige medische ingrepen zoals het toedienen van weeën-opwekkers, gebruik van zuignap of uiteindelijk een spoedkeizersnede vermeden worden.

Een goed geïnformeerde zwangere vrouw kan haar eigen keuzes maken over het al dan niet inleiden van de arbeid, haar houding tijdens de arbeid, de pijnstilling, de baringshouding… Hoe meer informatie en technieken je van tevoren aangereikt krijgt, hoe weerbaarder en veerkrachtiger je jezelf zult bevinden in om het even welke omstandigheid. Zelfs bij een spoedkeizersnede kunnen ademhalings- en ontspanningsoefeningen van pas komen om de situatie kalm en sereen het hoofd te bieden. Ook zullen de behulpzame instructies van de vroedkundigen je minder vreemd of beangstigend in de oren klinken als je al wat ervaring hebt opgebouwd met de buikademhaling of het wegblazen van die voorbarige persweeën.

Tijdens de prenatale sessies komen verscheidene ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen en houdingen tijdens arbeid en baring aan bod. De toekomstige vader en zijn rol tijdens de bevalling worden ook uitvoerig besproken.

Postnatale periode:

Reeds voor de bevalling krijgt je de basisoefeningen voor lichamelijk herstel aangeleerd. voornamelijk de bekkenbodemspieroefeningen, circulatoire oefeningen, en lichte oefeningen voor de buikspieren en bekkengordel zijn daarbij van belang. Zo kun je vanaf de kraambedtijd aan de slag, wat zeer bevorderlijk is voor je herstel.

Na een 4 a 6 weken, meestal na het gynaecologisch controle-bezoek, kun je dan starten met de postnatale sessies in de praktijk. De staat van bekkenbodem bepaalt de moeilijkheidsgraad van de oefensessies, dus je hebt er alle belang bij om deze oefeningen reeds op voorhand op te starten. Indien blijkt dat de bekkenbodem meer baat zou hebben bij pelvische re-educatie door middel van sondetechnieken, dan mag je rekenen op een tijdige doorverwijzing.

Indien je moeite hebt om opvang te regelen of liever niet gescheiden wordt, dan is je kindje van harte welkom tijdens de postnatale sessies.

Ook babymassage of ergonomisch draagadvies zijn mogelijk.

Close
Close

Sign in

Close

Cart (0)

Cart is empty No products in the cart.